Steigerbuis inloopkast maken + tips 

Inloopkast-maken-steigerbuis

Droom jij ook van een ruime inloopkast thuis? Er wordt vaak gedacht dat voor een inloopkast een groot budget nodig is. Het is ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Een inloopkast zelf maken is een stuk minder moeilijk dan wordt gedacht. Met steigerbuizen kan je namelijk een inloopkast op maat maken. Hieronder leggen we verder uit hoe je een steigerbuis inloopkast maakt en geven we je handige tips!

Ontwerp je steigerbuis inloopkast op maat

Steigerbuismateriaal is zeer geschikt voor deze constructies. Het materiaal is sterk en stevig, het kan veel gewicht dragen. Door het grote assortiment steigerbuis koppelingen zijn er veel mogelijkheden en is bijna elk ontwerp mogelijk. Met de verschillende soorten steigerbuizen kan je de kast een gewenste look geven. Met de gegalvaniseerde buizen creëer je een stoer en industrieel uiterlijk. De zwarte buizen geven de inloopkast een moderne en strakke uitstraling. 

Kledingroede aan de muur

Een inloopkast kan al heel eenvoudig gemaakt worden met een kledingroede vastgemaakt aan de muur. De roede kan je over de gehele lengte van de wand maken. Vaak worden er twee rekken onder elkaar gemonteerd voor voldoende opbergruimte. Je kan eventueel een ladekast of schoenenrek onder de roede plaatsen. 

kledingroede-inloopkast kledingroede-inloopkast-steigerbuis

Kledingroede met schappen 

Een kledingroede met schappen is ideaal voor lange kledingstukken en voor extra opbergruimte voor schoenen en accessoires. Aan de kledingstang kan je bijvoorbeeld gemakkelijk lange jurken of broeken kwijt. Met de buiskoppelingen maak je een schap vast op het kledingrek. 

inloopkast-maken-steigerbuis kledingroede-inloopkast-maken

Kast met kledingroede

De meest voorkomende inloopkast is een complete kastenwand met een kledingroede en opbergschappen. De kast is zowel aan de vloer als wand vastgemaakt. In sommige gevallen is de kast ook aan het plafond gemonteerd, dit is afhankelijk van het ontwerp en de stevigheid ervan. In de kast kan je een roede maken om kleding aan op te hangen, onder de roede kan je eventueel ruimte vrijhouden voor een schoenenrek. 

steigerbuis-inloopkast-maken inloopkast-maken-steigerbuis

Tips voor het zelf maken van een inloopkast

De juiste buisdiameter

Gebruik voor een kledingroede buisdiameter 26,9 mm of 33,7 mm. Bij een grotere diameter passen de meeste kledinghangers er niet meer overheen. Buisdiameter 21,3 mm is niet in alle gevallen sterk genoeg, een volle kledingstang kan zwaar worden. 

Voor een kast met kledingroede kan je ook voor diameter 26,9 mm en 33,7 mm gaan. Is het een grote kast waar veel in komt te staan? Ga dan voor diameter 33,7 mm voor extra stevigheid. 

Voetplaten 

Een inloopkast is zelden vrijstaand en wordt vaak vastgemaakt aan de vloer, muur en/of plafond. Met voetplaten kan je de kast vastmaken. De voetplaten zijn erg stevig door voldoende montagepunten (schroefgaten) in de flens. Er zijn verschillende soorten voetplaten: rond, vierkant en ovaal. De ronde voetplaat wordt het meest gebruikt om de constructie vast te maken. Deze kan zowel op de vloer als voet, maar ook aan de wand bevestigd worden. Soms zie je ook dan een kast gemonteerd is met ovale voetplaten. Ovale voetplaten zijn sterker dan ronde voetplaten, dit komt door de dubbele stelschroef en de grote ovale flens. Deze is daarom bij extreme gewichten of als ophanging goed te gebruiken.

Buiskoppelingen voor kledingschappen 

Er zijn verschillende manieren om kledingschappen te maken: in de kast of op een kledingstang. We vertellen aan de hand van drie koppelingen de mogelijkheden. 

Voetplaat doorlopend: met deze voetplaat kan je de buizen door de planken heen laten lopen. Je zet de voetplaat, met de flens naar boven, vast op de buis. Vervolgens schroef je plank vast op de flens. 

Bevestigingsring enkel: hiermee kan je de planken op de buizen vast maken. De bevestigingsring heeft een plaatje met een schroefgat aan de ring zitten. De ring schuif je over de buis, draai het vast en schroef de plank vast op het plaatje. Met een bevestigingsring dubbel schroef je de plank op twee plekken vast. 

Leuningdrager: met een leuningdrager je creëer je ruimte tussen de steigerbuis en de plank. Deze koppeling gebruik je als je bovenop een kledingroede een schap wil plaatsen. De steigerbuis schuif je door de opening van de leuningdrager heen en dan draai je de stelschroef vast. De rechthoekige plaat wijst naar boven, daarop schroef je de plank vast.

steugerbuis-inloopkast-maken steigerbuis-inloopkast-maken 

Maximale overspanning 

Een steigerbuis vol met kleding kan redelijk zwaar worden. Om doorhangen te voorkomen dient de overspanning van de kledingroede niet te groot te zijn. Wij adviseren overspanningen groter dan 2 meter in het midden extra te ondersteunen. Daarnaast kun je bij de wat grotere overspanningen (1,5 tot 2 m) en zware belasting het beste kiezen voor de dikkere buisdiameter 33,7 mm. 

Voor een stevige montage

Steigerbuis materiaal is erg stevig en kan veel gewicht dragen. Het is vooral belangrijk dat de constructie stevig vast zit aan de muur/plafond/vloer. De juiste schroeven en bouten zijn hiervoor essentieel. Wij bieden de juiste schroeven en bouten aan voor verschillende koppelingen. 

Plaats een gordijn 

Een open kast kan misschien wat rommelig ogen. Voor een gemakkelijke en snelle oplossing kan je een gordijn plaatsen. De steigerbuizen verlenen zich ook goed als gordijnroede

Kapstokhaken en s-haken

Maak de inloopkast af met haken om accessoires aan op te hangen. Wij bieden kapstokhaken als buiskoppeling en s-haken aan. Beide haken zijn in het zilver en zwart beschikbaar. 

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van de producten of over het monteren, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

Categorie:  Inspiratie Auteur: Merle