Buislengtes Berekenen - Steigerbuis

Buislengtes berekenen steigerbuis

Het berekenen van buislengtes

Het bepalen van de juiste lengte steigerbuis is een van de meest gestelde vragen bij Steigerbuisstunter. Om je hierbij te helpen hebben we deze handleiding geschreven waarin wij stap voor stap uitleggen hoe je buislengtes kunt berekenen.

1. Hoe ver steekt de buis in de koppeling?

Hoe ver een buis in een buiskoppeling steekt in verschillend per type en diameter. Op deze vraag is hierdoor dus geen eenduidig antwoord te geven.

Meestal heb je het antwoord op deze vraag niet nodig, waarom niet? Omdat het eigenlijk meestal van belang is hoe lang een buis moet zijn of hoeveel de koppeling deze buislengte nog verlengt. Hiervoor rekenen wij met een binnenmaat en een buitenmaat. Vanaf het volgende kopje (nummer 2) leggen we hier meer over uit.

Op de productpagina’s van onze koppelingen vind je vaak een handige maattabel tussen de afbeeldingen met benodigde afmetingen. Soms staat niet de benodigde maat in de tabel, maar dan kan deze toch berekend worden. In het onderstaande overzicht zie je een voorbeeld van zo een maattabel.We zien hier wel wat de afstand is tot het hart (midden) van de kruisende buis. Dit een halve buisdiameter te veel.

Om te berekenen hoe ver de buis in de koppeling gaat halen wij van afstand a nog een halve buisdiameter af.

Voorbeeld bij 42,4 mm:   Afstand A - ( Ø / 2 )  =  60 - ( 42,4 / 2 )  =  38,8
Voorbeeld maattabel: T-tuk kort
Houd rekening met mogelijke afwijkingen in de opgegeven maten. Dankzij de speling in een koppeling heeft dit geen invloed op de stabiliteit van de constructie. 

Handige richtlijn: Over het algemeen geldt dat buizen in de koppeling tegen elkaar aan vallen of zo gemonteerd dienen te worden dat de uiteindes elkaar ontmoetten. In de onderstaande open gezaagde koppelingen zie je dat deze van binnen volledig open zijn. Buizen kunnen dus volledig tegen elkaar aansluiten.

T-stuk lang (opengezaagd) - Buislengte berekenen Kniestuk 2-weg (opengezaagd) - Buislengte berekenen Kniestuk 3-weg (opengezaagd) - Buislengte berekenen

2. Hoe bereken ik de buislengtes voor een frame of constructie?

Om met buizen te rekenen heb je vaak een gewenste binnenmaat of buitenmaat al bekend. De buitenmaat is de totale breedte van jouw frame of constructie. De binnenmaat is de afstand tussen de buizen in.

Wil je van een buitenmaat naar een binnenmaat of andersom? Dit kan je gemakkelijk berekenen. Zie met behulp van onderstaande afbeelding hoe je de verschillende maten kan berekenen.

Bij de meeste buiskoppelingen, komt de binnenmaat overeen met de benodigde buislengte.

Buitenmaat (A) berekenen: 
Neem de binnenmaat (B) en tel hier 2x een buisdiameter* bij op.  
A = B + (2 x Ø)

Binnenmaat / buislengte (B) berekenen:
Neem de buitenmaat (A) en trek hier 2x de buisdiameter* van af. 
B = A - (2x Ø)

Buislengte (D) berekenen:
Neem de totale hoogte (C) en trek hier 1x de buisdiameter* van af.
D = C - Ø 

* Gebruik afgeronde buisdiameters voor de berekeningen. Dit maakt de rekensom eenvoudiger en houdt rekening met de wanddikte van de koppeling.
Voor 26,9 mm reken je met 3 cm, voor 33,7 mm met 3,5 cm en voor 42,4 met 4,5 cm enz...

Voorbeeld: Steigerbuis lengte berekenen voor een tafel.
Voor een tafelblad van 150 bij 64 cm en gebruik van buisdiameter 33,7 mm hebben we de volgende berekening: 
Buislengte (B) = Buitenmaat (D) - ( 2 x buisdiameter)

Oftewel:
150 cm - (2 x 3,5 cm) = 143 cm
64 cm - (2 x 3,5 cm) = 57 cm. 

3. Hoe bereken ik de lengte van een steigerbuis tussen twee wanden of tussen vloer en plafond?

Voor toepassingen zoals kledingstangen of gordijnroedes tussen twee wanden, werk je vaak met voetplaten. Om de juiste buislengte van deze gorijdnroede of kledingstad te berekenen kan je het volgende doen:

1) Meet de afstand tussen de wanden of tussen vloer en plafond (afstand A).
2) Trek twee keer de marge (F) hier van af. Deze marge is afhankelijk van de buisdiameter en houdt rekening met de flensdikte van de voetplaat.

De formule is: Buislengte (B) = tussenmaat (A) - marge (F) - marge (F).

Buisdiameter Ø  Marge (F)
21,3 mm 0,5 cm
26,9 mm
1 cm
33,7 mm 1 cm
42,4 mm 1 cm
48,3 mm 1,5 cm
60,3 mm 1,5 cm
25 x 25 mm (vierkant)
1 cm
40 x 40 mm (vierkant) 1 cm

TIP: Rond de buislengte naar beneden af op hele cm voor speling tijdensmontage.

Naast de reguliere ronde en ovale voetplaten zijn er ook voetplaten met inleg waarmee het ophangen van een gordijnroede of kledingrek nog makkelijker wordt. Bekijk hier alle verzinkte voetplaten.

4. Hoe bepaal ik de buislengte voor een reclameframe?

De buislengte wordt op dezelfde manier bepaald als in bovenstaande uitleg bij vraag 2. Belangrijk is om te weten of je vanuit een binnenmaat of buitenmaat werkt. De binnenmaat komt overeen met de buislengte.

Mocht je vanuit een spandoek maat werken of juist een absolute buitenmaat (de beschikbare ruimte aan de muur). Dan hebben we hier ook weer handige berekeningen voor. Hiervoor is het wel essentieel om te weten welke buisdiameter je gebruikt en welke spanelastieken je wilt toepassen. 

Voor deze berekening en een overzicht van de spanruimtes kan je onze blog Alles over reclameframes van steigerbuis lezen.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatiegids nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Meer willen lezen over steigerbuizen? Klik dan hier.

Categorie:  Bouwtips Auteur: Corbin